وبلاگ

هجده نکته در مورد راه و رسم حقوق خوانی

در این مقاله، شما با هجده محور مهم آشنا می شوید که برای درخشش هر چه بیشتر در رشته حقوق، نیازمند رعایت آنها هستید.

 

* اصول کلی مطالعات صحیح را فرا بگیرید.

اولین گام در موفقیت در رشته حقوق فراگیری شیوه های صحیح مطالعه است. برای این کار می توانید به کتب و مقالاتی که در این زمینه منتشر شده است مراجعه کنید و دستورات آن را اجرا کنید.

گاهی شما تنها با مطالعه این منابع در این زمینه پیشرفتی نمی کنید. در این مواقع می توانید با مراجعه به یک مشاور تحصیلی از توصیه ها و تجربیات ایشان استفاده کنید. مشاوران مرکز مشاوره دانشگاه محل تحصیلتان بدلیل آشنایی بیشتر با فضای محل تحصیلتان و شرایط شما بهترین گزینه برای حل این مشکل شما هستند.

 

* تمامی واحدهای درسی از اهمیت یکسانی برخوردارند.

یکی از آفاتی که گریبان گر اکثر دانش جویان رشته حقوق می شود علاقه و تمرکز افراطی بر روی یکی از گرایش های این رشته می باشد. بصورتی که پس از ایجاد علاقه و تمایل دانشجو برای ادامه تحصیل در گرایش مور علاقه خود تمامی تمرکز خود را صرف مطالعه دروس گرایش مورد نظر خود می کند و از کنار سایر دروس به آسانی عبور می کند. اما از آنجایی که در آزمون ها و مصاحبه های تخصصی معمولا از تمامی دروس پرسش می شود. توصیه می شود با توزیع مناسب زمان برای مطالعه تمامی دروس از تراکم منا بع مطالعه نشده در ایام آزمون ها و مصاحبه های تخصصی جلوگیری کنید.

 

* کتب مرجع را مطالعه کنید.

این کتب از آنجا که توسط اندیشمندان و علمای مطرح و تاثیرگذار رشته حقوق نوشته شده اند. می توانند در جهان بینی و نوع نگاه دانشجویان به مسائل حقوقی تاثیر شگرفی بگذارند. تعداد این کتب در رشته حقوق بسیار معدود است و شما می توانید با حوصله و صرف زمان در طول دوره تحصیل آنها را مطالعه کنید. اساتید دانشگاه مرجع مناسبی جهت معرفی کتب مرجع می باشند.

 

* سیر مطالعاتی داشته باشید.

در طول دوران تحصیل سعی کنید از یک سیر مطالعاتی منظم و قوی پیروی کنید. مطالعه مبتنی بر سیر مطالعاتی علاوه بر نظم بخشیدن و هدفمند کردن مطالعه شما از سردرگمی و تورم منابع مطالعاتی نجات می دهد. موسسات مختلف حقوقی نسبت به تنظیم سیر مطالعاتی حقوقی در گرایش های مختلف اقدام کرده اند که با اندک جستجویی می توان به آنها دست پیدا کرد.

 

* مطالعه مقالات علمی – پژوهشی را در برنامه هفتگی خود قرار دهید.

مقالات علمی – پژوهشی در مقایسه با کتاب ویژگی هایی دارند که مطالعه آن را برای دانشجویان حقوق لازم می کند. در مقالات علمی – پژوهشی معمولا جدیدترین دستاوردهای دنیای حقوق و هم چنین نظریات اساتید مطرح می شود. هم چنین می توانید با خواندن این مقالات با صرف کمترین زمان ممکن با مفاهیم اصلی حقوق آشنا شوید. مقالات علمی – پژوهشی در فرآیند انتشار توسط اساتید مطرح حقوق بررسی و داوری می شود و همین نکته بر غنای این مقالات می افزاید. سایت ها زیر مرجع مناسبی برای دستیابی به مقالات تخصصی رشته حقوق می باشد.

پایگاه جامع علوم انسانی:http:/ensani.ir
پایگاه مجلات موسسه نور:http://noormags.com
پایگاه نشریات دانشگاه شهید بهشتی(ره): http://scj.sbu.ac.ir
پایگاه نشریات دانشگاه تهران: https://journals.ut.ac.ir
پایگاه نشریات دانشگاه علامه طباطبایی: http://journals.atu.ac.ir
پایگاه نشریات دانشگاه تربیت مدرس: http://journals.modares.ac.ir
علاوه بر این شما می توانید در ذیل هر مبحثی که استاد در کلاس تدریس می کند از ایشان بخواهید مقالات مرتبط با آن مبحث را نیز معرفی کنید.

مطالعه مرتب و منظم مقالات علمی – پژوهشی نتایج خود را در مصاحبه های تخصصی مثل مصاحبه آزمون دکتری نشان می دهد.

 

* مقالات ژورنالیستی حقوق را پیگیری کنید.

مقالاتی که در رسانه های مجازی و مکتوب منتشر می شود را پیگیری کنید. در این دست مقالات معمولا به موضوعات روز و موضوعاتی پرداخته می شود که امکان پرداختن به آن در مقالات علمی – پژوهشی میسر نیست. ذکر این نکته لازم است که در این دست رسانه ها بدلیل سهولت انتشار مطالب، مقالات سطح پایین و کم ارزش به وفور یافت می شود. به همین خاطر جهت جلوگیری از اتلاف وقت و کسب بیشترین بهره باید به دنبال منبع معتبر باشید. دانشجویان باتجربه حقوق و اساتید دانشگاه افرادی مناسبی برای معرفی این دست منابع هستند.

 

* مطالعات تخصصی خود را افزایش دهید.

از آنجایی که نحوه چیدمان دروس ارائه شده در طول دوران تحصیل به گونه ای است که مباحث تخصصی مانند فلسفه حقوق، تاریخ حقوق، جرم شناسی و… به نسبت مباحث حرفه ای مانند: حقوق مدنی و حقوق جزا کمتر ارائه می شوند. سعی کنید با مطالعه این دست منابع خلا موجود را پر کنید. مطالعه مباحث تخصصی حقوق جهان بینی و نوع نگرش شما را نسبت به رشته حقوق تغییر خواهد داد.

 

* مطالعات میان رشته ای داشته باشید.

پیوستگی مفهومی میان رشته های علوم انسانی یکی از ویژگی های مهم این شاخه از علوم است و رشته حقوق نیز از این قاعده مستثنی نیست. برخی از مفاهیم حقوقی ریشه در سایر رشته های علوم انسانی دارند و برای درک کامل آن مفهوم ناچار باید آشنایی اجمالی با سایر رشته های مرتبط با حقوق داشته باشیم. جامعه شناسی، روان شناسی و علوم سیاسی از مهم ترین رشته های علوم انسانی می باشند که برای درک مفاهیم مطرح شده در جرم شناسی، حقوق خانواده و حقوق اساسی ناچار به مراجعه به آن رشته ها هستیم.

 

* مطالعات غیر درسی داشته باشید.

مطالعه ادبیات، تاریخ، هنر و سایر مباحث غیر درسی یکی از شاخصه های افراد موفق در رشته حقوق می باشد. مطالعه اینگونه منابع در درک بیشتر مباحث حقوقی نیز به شما کمک می کند.

 

* حداقل یک زبان خارجی را بیاموزید.

در دنیای کنونی دانستن زبان خارجی شاهراه دستیابی به اطلاعات تخصصی بسیاری می باشد. با فراگیری زبان خارجی علاوه بر اینکه شما به مقالات و پژوهش جدید بسیاری دسترسی پیدا می کنید. امکان مطالعه کتب مفیدی که هنوز ترجمه نشده اند را نیز برای خود فراهم می کنید.

زبان های انگلیسی، فرانسوی و آلمانی از جمله زبان های پر کاربرد رشته حقوق می باشند.

 

* فقه بیاموزید.

تاثیرات بسیار فقه اسلامی در نظام حقوقی ایران بر هیچ کس پوشیده نیست. مطالعه عمیق منابع فقهی علاوه بر اینکه شما را در طول دوران تحصیل کمک می کند، در مراحل مهم تحصیلی مانند: آزمون های کارشناسی ارشد و دکتری و مصاحبه های تحصیلی نیز یاری می کند. منابع فقهی قابل استفاده در رشته حقوق متنوع اند که شما می توانید با مشورت اساتید مربوطه بهترین منبع را جهت مطالعه انتخاب کنید.

 

* قانون خوان خوبی باشید.

خوانش صحیح و درک درست از قانون به عنوان مهم ترین منبع درسی شما از اهمیت بسیاری برخوردار است. اگرچه این مطلب در وادی امر مسئله ای پیش پا افتاده به نظر می رسد. اما دارای نکات بسیار پیچیده ای می باشد که آموختن آنها به راحتی میسر نیست. اخیرا مجموعه حقوق خوان در این زمینه گام های موفقی برداشته است که بهره گیری از آنها توصیه می شود.

 

* اطلاعات عمومی خود را بالا ببرید.

شما می توانید با اندکی صرف زمان و جستجو اطلاعات اولیه ای راجع به رشته حقوق، سابقه ایجاد این رشته در کشور، دانشکده های مهم، اساتید مطرح رشته حقوق، ناشران موفق و … کسب کنید. این اطلاعات هم وجهه شما را به عنوان دانشجوی کوشا و موفق بالا می برد و هم شما را در انجام فعالیت های درسی و پژوهشی یاری می کند.

 

* با اساتید مطرح رشته حقوق ارتباط داشته باشید.

اگر به هر دلیل امکان تحصیل در دانشگاه های مطرح کشور را ندارید. با برقراری ارتباط با اساتید بزرگ حقوق کشور سعی کنید از تجربیات و توصیه های ایشان بهره برید. برخی از اساتید در شبکه های مجازی حضور فعالی دارند. افزون بر این شما با مراجعه به پروفایل اساتید در سایت دانشگاه مورد نظر می توانید به راه های ارتباطی با ایشان دست پیدا کنید.

اگر با زبان های خارجی نیز آشنایی کافی دارید می توانید با اساتید خارج از کشور نیز ارتباط برقرار کنید.

 

* مباحثه کنید.

یکی از مهم ترین نقاط ضعف نظام آموزشی دانشگاهی نبود ساعت مشخصی برای مباحثه دانشجویان با یکدیگر است.

از ویژگی ها و ثمرات مهم مباحثه ثبیت مباحث مطرح شده توسط استاد در ذهن دانشجو، افزایش قدرت تحلیل دانشجو و آشنایی با نظریات جدید و از همه مهم تر نظام مند شدن برنامه مطالعاتی است.

برای انجام این کار کافی است بعد از پیدا کردن یک هم مباحثه ای(هم کلاسی) ثابت، ساعت مشخصی را در مکانی مناسب به این کار اختصاص دهید.

 

* ایده های خود را یادداشت کنید.

اگر در طول مطالعه کتب و مقالات و یا سر کلاس درس پرسش و یا ایده ایی در ذهن تان شکل گرفت آن را در دفترچه ای که به همین منظور اختصاص داده اید یادداشت کنید. اگرچه ممکن است بسیاری از این ایده ها در ابتدای امر مسائلی پیش پا افتاده به نظر برسند اما در با صرف زمان و پرورش دادن آنها می توانید از آن ها به عنوان موضوعات پژوهشی استفاده کنید.

 

* فنون مذاکره و فن بیان را بیاموزید.

یکی از نیازهای مهم دانشجویان حقوق دانستن فنون مذاکره و فن بیان است. در صورتی که در حد اعلای دانش حقوقی نیز باشید بدون دانستن این فنون بازدهی کارتان بسیار کاهش خواهد یافت. از آنجایی که تمام مشاغل حقوقی مبتنی بر مذاکره و بیان و استدلال است. حقوقدانی که بر این فنون مسلط نباشد مانند سربازی است که قدرت استفاده از اسلحه اش را ندارد.

 

* فضای دادگاه و دفاتر وکالت را تجربه کنید.

سعی کنید پس از طی کردن ترم های اولیه دوران تحصیل خود، در حین تحصیل سری هم به دفاتر وکالت و شعب دادگاه ها بزنید. اگرچه تمامی کارآموزان دوره وکالت و قضاوت حضور در چنین فضاهایی را تجربه می کنند اما حسن انجام این کار در طول دوران تحصیل شناخت علاقه و در نتیجه انتخاب صحیح تر شغل آینده شماست. شما با هماهنگی قبلی می توانید در شعب دادگاه ها و هم چنین دفاتر وکالت حضور داشته باشید.

نویسنده :سجاد نادری‌پور

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق عمومی دانشگاه شهید بهشتی(ره)

مقالات مرتبط

نظرات

1942 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

در صورت نیاز به مشاوره می توانید فرم را تکمیل نمایید و یا با ما در ارتباط باشید.